Donuk Omuz Sendromu Nedir?

Omuz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize edilen duruma donuk omuz sendromu denir. Omuz eklem kapsülünün (eklemi çevreleyen bağ doku) sıkışması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Ağrı özellikle hareket ettirilmeye çalışıldığında ortaya çıkar. Bu aşamada omuzun hareket açıklığı azalmaya başlar.

Hareket açıklığı daha da azalır ve günlük aktiviteleri gerçekleştirmek zorlaşır. Hareket ettirmeye çalıştıkça ağrı artar. Hareket kısıtlılığı yavaşça azalmaya başlar ve ağrı da hafifler. Tedavi ve fiziksel terapiyle bu aşama hızlandırılabilir.

Donuk Omuz Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Donuk omuz sendromu belirtileri genellikle üç aşamada ortaya çıkar. İltihaplanma evresi kapsamında hafiften şiddetliye değişebilen omuz ağrısı yaşanır. Hareket sırasında ağrı artışı. Hareket kabiliyetinde hafif sınırlamalar. Hastaların gece boyunca ağrı yaşadığı kaydedilir. Hareket kısıtlamalarının daha belirgin hale geldiği aşama.

Omuzda sertlik ve ağrı artışı, özellikle dış rotasyon, yani omuzu dışa doğru çevirme hareketlerinde zorluk. Günlük aktiviteleri gerçekleştirirken zorlanma gözlemlenir. Erime evresinde hareket aralığında yavaş yavaş artış yaşanır. Ağrının hafiflemesiyle normal aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğinin geri geldiği gözlemlenir.

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve bu belirtiler aşamalardan birine özgü olmak zorunda değildir. Genellikle sendromun seyri 1 ila 3 yıl sürebilir. Eğer donuk omuz sendromu belirtilerini yaşıyorsanız, doktor ile görüşmek gerekir. Doğru tanı ve tedavi için yönlendirme almak önemlidir.

Donuk Omuz Sendromu Risk Faktörleri Nelerdir?

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

Oluşumunda birçok faktör rol oynayabilir. 40 yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte eklem dokusu esnekliğini kaybedebilir. Bu da sendromun yaşanmasına zemin hazırlayabilir.

Kadınların erkeklere kıyasla donuk omuz sendromu geliştirme riski daha yüksektir. Diyabet, tiroid hastalıkları, kalp hastalığı gibi sistemik sağlık sorunları riski artar. Ayrıca, parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlar da ortaya çıkma olasılığı yükselir.

Omuz yaralanmaları, özellikle omuz ekleminin hareketlerine zarar veren yaralanmalar yol açabilir. Eklemin düzenli hareket etmemesi sonucu eklem dokuları sertleşebilir, donukluk gelişebilir. Bölgede yapılan cerrahi işlemler sonrasında gelişebilir.

Ayrıca yaralanmaları tedavi etmek için yapılan operasyonlar sonrasında da gelişebilir. Aile geçmişi, omuz problemleri konusunda riski artırabilir. Genetik yatkınlık, omuz ekleminin yapısını etkileyebilir.

Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar, eklem dokularına zarar vererek riski artırır. Stres, vücuttaki kas gerginliğini artırabilir. Bölgedeki kasların sıkışmasına neden olarak sendroma zemin hazırlayabilir. Bir kolun sürekli diğer kolun önünde kullanılması omuz ekleminin dengesiz bir şekilde kullanılmasına neden olur.

Ağırlıklı olarak tek taraflı çalışmalar yapılması da omuz ekleminin dengesiz bir şekilde kullanılmasına neden olabilir. Unutmayın ki her birey farklıdır ve risk faktörleri kişiden kişiye değişebilir. Eğer donuk omuz sendromu riskiniz olduğunu düşünüyorsanız, doktorun kontrolüne gitmelisiniz. Uygun önlemleri almak önemlidir.

Donuk Omuz Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

Fizyoterapist rehberliğinde omuz, üst kol kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak gerekir. Bu hareket aralığını geri kazanmaya yardımcı olabilir. Fizyoterapist eklemdeki sertleşmiş dokuların masaj yoluyla gevşemesini sağlar.

Uygun durumlarda, anestezi altında uzman hekim ile ekleme manipülasyon uygulanır. Bu eklem hareketliliğini artırabilir. Bu yöntem, hareket kabiliyetini hızla artırabilir, ancak dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Ağrıyı hafifletmek ve kasları rahatlatmak için sıcak veya soğuk kompresler kullanılabilir. Fizyoterapistinizin önerdiği evde yapabileceğiniz egzersizleri düzenli olarak yapmak gerekir. Bu omuzunuzu güçlendirmenize ve esnekliğini artırmanıza yardımcı olabilir.

Cerrahi genellikle son çare olarak değerlendirilir. Medikal yöntemlere yanıt vermemiş, şiddetli ağrı ve kısıtlı hareket kabiliyeti yaşayan hastalarda düşünülür.

Tedavi süreci, hastanın durumuna, semptomların şiddetine ve tedaviye nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak değişebilir. Donuk omuz sendromu tedavisi, ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı kontrolünde ilerlemelidir. Tedaviye ne zaman başlanacağı ve hangi yöntemlerin kullanılacağı hakkında doktorunuza danışmanız gerekir.