Doğuştan Kalça Çıkığı Ve Tedavisi
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Categories:
Doğuştan kalça çıkığı ülkemizde pek çok kişide görülen bir hastalıktır. Çocukluk çağında tedavi edildiği zaman ileriye dönük her hangi bir problem çıkarmayan basit bir tedavidir.
Fakat hastalık çocukluk döneminde uygun tedaviyi olmazsa ve bu durum, Kemik gelişimini tamamlayana kadar tedavi edilmediği takdirde çok fazla probleme sebebiyet vermektedir.
Gelişen teknoloji doğuştan kalça çıkığı hastalığıyla mücadele eden hastalara umut ışığı yakmıştır.
Doğuştan Kalça Çıkığı Nedir?
Doğuştan kalça çıkığı hastalığı ile mücadele eden hastalarımızın fiziksel görünümlerinde bazı problemler ortaya çıkmaktadır.
Bu problemler genellikle bacak boylarında farklar, kalça ve bel de oluşan fizyolojik görüntü anormallikleri ya da ayak bileklerinde yaşamış oldukları problemler olarak sıralanabilir.
Leğen kemiği, kalçalar yuvaya oturmadığı zaman, leğen kemiği öne doğru döner. Leğen kemiğinin döndüğü takdirde ise, hastanın bel çukurunda bir artış gözlemlenir. Hastanın kalçasında bulunan tek problem, bel eklemini bozarak orada da bir sorun oluşmasını sağlar.
Kalçadan bele geçen bu problem, belden omurga eklemi ile omuz ve sırta kadar gidebilmektedir. Yani bu hastalık fark edildiği çocukluk döneminde tedavi edilmez ise, çok daha ciddi bir çok hastalığı beraberinde getirecektir. Başarısız ameliyatlarda o oranda hastanın yaşam kalitesini etkilemektedir.
Hastalar çocukluk döneminde kalça eklemi sabitlendiğinde yaşanan eklem kaybı da beldeki ve omurgadaki sorunlara sebebiyet verir ve diğer problemler bu şekilde gelişir. Hastalar yürüme yaparken bacaklarındaki kısalım sebebiyle parmak uçlarına basmaktalar.
Çok uzun süre bunu yaptıkları için de bir süre sonra ayak eklemleri de bozulmaya başlar. Bu sorunu da yine diz eklemi takip eder.
Çocukluk döneminde başlayıp erişkinliğe kadar giden bu problem, kalçadan başlayıp bel, omurga, sırt, diz ve ayak bileği başta olmak üzere, ileride de ruh sağlığını bozacak raddeye kadar hasar vermektedir.
Kalça Çıkığı Tedavisi
Son 20 yıldır yapılan çalışmalar neticesinde orta yaşlara gelmiş hastalarımıza dahi doğuştan kalça çıkığı hastalığının tedavisini uygulayabilmekteyiz.
Geçmiş dönemlerde ne yazık ki bir çok kişi bu sorunla yaşamak zorunda kalmıştır.
Fakat günümüzde üretilen kalça protezi çeşitliliği sayesinde kalça eklemi sorunu yaşayan her hastaya tedavi uygulanabilmektedir.
Özellikle genç hastaların hareket kabiliyetlerini kısıtlamayacak şekilde üretilen bir çok kalça protezi çeşidi bulunmaktadır.
Özellikle kalça çıkığı hastalığı ile mücadele eden hastalara geçmiş dönemler 20-30 sene beklemeleri gerektiği söylenirdi. Çünkü geçmiş zamanda kullanılan kalça protezlerinin ömürleri en fazla 10 yıl kadardı ve bu da hastaların 2. 3. ameliyatları olmalarına sebebiyet veriyordu.
Bu durumda da hastaların kemik yapıları bozulduğundan hasta ileri yaşta bir çok kemik problemiyle karşı karşıya geliyordu.
Çünkü 20 yaşındaki kalça çıkığı hastasına ‘’gidin bu kalçalarınızın üzerinde 30 sene yürüyün’’ dendiği taktirde hastanın fiziksel anatomisinde değişimler ekstra olarak gelişiyordu.
Yani bu şekilde 50-55 yaşında ki bir hasta yılların önce tek şikayet ile gelirken, şimdi ise şikayetleri daha da artmış bir vaziyette olurlar.
Bu nedenle gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde kalça çıkığı her yaşta tedavi edilebilir hale gelmiştir. 20’li 25’li yaşlarda bazı hastalarda protez ameliyatı yapılmak zorunda kalınabilir ama bu hastalar, örneğin 25 yaşında protez yapılan bir hasta en az 25-30 senelik bir süre kaliteli bir yaşama sahip olmaktadır.
Hastanın bacak boyundaki kısalık düzeltilir. Kalça protezi ile kalçadaki sorun düzeltildiği takdirde bel ve dizde gelişen komplikasyonlar da normale dönecektir. Bununla birlikte hastalarımız yaşamış oldukları sorunlardan kurtulmuş olurlar ve sağlıklı bir birey olarak refah içinde yaşayabilirler.
Unutmayınız ki kalça çıkığında erken teşhis her şeyden önemlidir. Çocuklarda geç fark edilmesi durumunda bir çok probleme sebebiyet verebilmektedir.