Diz Protezi Fiyatı Ne Kadar?

Dizlerinde sorun olan ve ameliyat olmak isteyen hastaların en çok merak ettiği sorulardan birisi de “Diz protezi fiyatı ne kadardır ?” sorusudur.

Gelin hep birlikte diz protezi fiyatı ne kadar sorusunu ve diğer diz proteziyle merak ettiğiniz her şeyi yanıtlayalım.

Diz protezi Fiyatı

Diz Protezi Nedir?

Diz protezi fiyatı konuşulmadan önce diz protezi nedir önce onu öğrenelim.

Diz protezi, dizimizde bulunan eklemlerin bozulması, aşınması ya da düşmeye veya çarpmaya bağlı gelişen travmaların tedavisinde kullanılan yöntemdir.

Bu yöntemde dizinizde bulunan sorunlu kısım çıkartılarak, yerine seramik metal alaşımlı protezler yerleştirilir. 1970 li yıllardan bu yana diz protez ameliyatı yapılmaktadır.

Günümüz itibari ile de kullanılan protezlerin ömürleri bir hayli uzundur. Önceleri sağlamlık çok daha önemli diyerek kullandıkları metal alaşımlı protezler, geçmişte bir çok problem yarattı.

Örneğin kullanılan protezler birbirlerine sürttükleri için, zamanla küçük parçalara ayrılıyorlardı. Bu da ilerleyen dönemde bacaklarda ve sinir sisteminde sorunlara neden oluyordu.

Peki Ya Günümüz?

Günümüz itibari ile bir çok protez çeşidi bulunmakta. Bu protezler, hastanın boyuna, kilosuna ve yaşına uygun 0larak da seçilebilmeye başlandı.

Üstelik önceleri 2-3 yılda tekrar ameliyat gerekliliği duyulurken, günümüzde 15-20 yıla kadar protez kullanım ömrü bulunmakta.

Bu sayede hastalar uzun yıllar boyunca rahat edebiliyorlar. Protez çeşitliliğine bağlı olarak diz protezi fiyatı da değişmektedir. Buna ek olarak geçmişte herkese protez ameliyatı da yapılamıyordu. Çoğu genç hastaya siz şimdi gidin 15-20 yıl sonra yaşlanınca gelin diyorlardı.

Hareket kabiliyetini kısıtlayan protezler sebebiyle bir çok genç hasta, ileri dönemde başka sorunlarla birlikte tekrar geliyordu. Üstelik kullandıkları bu protezler, hareketlerini kısıtlıyordu.

Fakat günümüzde buna ihtiyaç duyulmuyor ve her yaştan hastaya diz protezi ameliyatı yapılabiliyor. Üstelik hiç bir hareket kısıtlaması da söz konusu değil.

Diz Protezi Fiyatı Ne Kadar?

Diz protezi Fiyatı ve Ameliyat Süreci

Öncelikle bilmelisiniz ki diz protezi ameliyatı fiyatı, yapılan proteze ve yapan hekime bağlı olarak değişmektedir.

Buna ek olarak artan veya azalan fiyata bağlı protezlerin kalitesi de artmakta veya azalmaktadır. Ayrıca kullanılan protezin kalitesi ömrünü de etkiler.

Ameliyat, öncesinde hastanın genel sağlık açısından uygun olup olmadığı test edilerek başlar. Hastanın psikoloji, nörolojik bir problemi veya aktif bir enfeksiyonu var ise ameliyat gerçekleştirilmez. Eğer böyle bir sorun yok ise uygun anestezi yöntemi belirlenir.

Ameliyat esnasında hastanın dizinin ön kısmından bir kesi açılır. Buradan, eklemlerin sorunlu kısımları kesilir ve temizlenir.

Ardından uygun protezler seçilir ve  kemik çimentosu denilen yapışkan dolgu malzemesi ile protezler yerleştirilir. Daha sonra içten dikiş atılarak hastanın ameliyat işlem sonlanır.

Ameliyat Sonrası

Ameliyattan 2 saat kadar sonra hasta yürüteç yardımı ile yürütülmeye başlanır. Öncelikle oda içinde daha sonrasında koridor ve merdivenlerde yürütülmeye başlanan hasta 3 ila 7 gün içerisinde taburcu olur.

Hasta taburcu olduktan sonra dahi evde yürümeli, kendi işlerini kendi yapmaya başlamalıdır. Ameliyat sonrası yürümek ve hareket etmek oldukça önemlidir. Çünkü hasta bu sayede hem proteze alışır hem de iyileşme sürecine katkıda bulunur.

Bu yüzden hastalar, ameliyat olduktan sonra hareket etmeyi bırakmamalı aksine bol bol yürüyüş yapmalı ve fizik tedavilerini eksiksiz yapmalıdırlar.

Hasta veya hasta yakını çok dikkatli olmalıdır. Bilinçli ya da bilinçsiz yapılacak olan tek bir hata bile bizi revizyon ameliyatına götürebilir.

Revizyon Nedir?

Revizyon kullanılan protezin aşınması, çıkması durumunda meydana gelen bir ameliyattır. Diz protezi ameliyatı yapılırken genellikle 2 bacağın dizlerine de yapılır. Çünkü bir tarafta oluşan bozukluk diğer taraftaki dizi de etkilemektedir.

Ameliyat esnasında her iki dizi de protez takılmalıdır. Bu işlem işini bilen bir uzman ile yapılırsa kısa sürebilir. Fakat revizyon işlemi çok daha zorlu bir süreçtir.

Revizyon işlemi sırasında hastanın protezli bölgesi açılır. Kırılma benzeri bir olgu  söz konusu olduğu takdirde hastanın protezi değiştirilir. Aşınmaya bağlı hasar oluştuysa protezin aşınması, tüm proteze ve çevresine yayıldı ise protez çıkartılarak yeni bir protez takılır.

Bu ameliyat normal diz protezine kıyasla çok daha uzun sürmektedir. Bu sebeple uzman gerekirse yardım dahi alabilir. Hastaların eğer protezinin çıkması söz konusu ise bu çok kolay belli olur.

Hasta özellikle yürürken çok fazla zorluk çeker, dizini bükemez, sürekli ağrı yaşar. Enfeksiyon söz konusu olduğu zamanda ise protezin bulunduğu bölgede şişlik meydana gelir.

Buna kızarıklık ve yanma hissiyatı da eşlik eder. Bu durumda hastalar soğuk buz kompresi tedavisi uygulayarak kendilerini yatıştırabilirler.

Son Yazılar

Omuz Sıkışması Nedir?
By: 8 Ocak 2024
Yaşlılarda Kemik Erimesi
By: 25 Aralık 2023
Kalça Eklemi Kireçlenmesi
By: 19 Aralık 2023
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı
By: 13 Aralık 2023