Diz Protezi Ameliyatı Sonrası

Diz protezi ameliyatı sonrası, hastalar birkaç gün içinde taburcu edilir. Hastalara; osteortrit, eklem yangısı (entlamatuvar Artrit) ya da zedelenme – travmatik artrit sonucunda diz protezi ameliyatı uygulanır.

Ameliyattan sonraki ilk gün, hastaların hareket etmesi ve birkaç adım atması oldukça önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk bir haftada da hastalar merdiven inip çıkabilir.

Diz Protezi Ameliyatı SonrasıDiz protezi ameliyatı sonrası hastaların hareket etmeye önem vermesi gerektiği gibi, bazı hareketlerden de kaçınması gerekir.

Bu süreçte hastaların kilo almamaya dikkat etmesi, varsa fazla kilolarından kurtulması gerekir.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diz protezi ameliyatı olan hastaların, protez üzerinde aşırı baskı yaratacak hareketlerden kaçınması gerekir. Yüksek bir yerden atlama ya da aşırı kilo alma proteze zarar verebilir.

Aynı zamanda hastalar sık sık hareket ederek dizdeki protezin çalışmasını sağlamalıdır. Ameliyat  olduktan 1 gün sonra hasta yürütülmeye başlanır. 3-5 gün kadar hastaneden kaldıktan sonra taburcu edilir.

Bu aşamada hasta ve yakınları, hastayı kısa mesafeli olarak da olsa hareket ettirmesi gerekir. Hastaların eve geldikten sonra yatıp dinlenmek yerine yürüyüş yapmaları, daha hızlı iyileşme ve proteze alışma süreci yaratacaktır.

Diz protezi ameliyatı sonrası hastaların kan sulandırıcı ilaçlar kullanması önemlidir. İlaçların düzenli ve doğru şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Doktorlarının vermiş olduğu fizik tedavi egzersizlerini aksatmadan düzenli olarak yapılmalıdır. Uygulanan fizik tedavi yöntemleri hastaların iyileşme sürecini hızlandırır.

Ek olarak hasta, proteze ne kadar çabuk alışırsa eski yaşamına dönmesi de bir o kadar kolay olur.  Aynı zamanda hastaların ameliyat sonrası rutin kontrollerin de aksatmaması şarttır. İyileşme süreci uzman doktorunuz tarafından mutlaka gözlemlenmelidir.

Diz protezi ameliyatı sonrası

Ameliyat Sonrası En büyük Tehlike Nedir?

Hastalar, doktorlarının talimatlarına uydukları taktirde her hangi bir sorun çıkmaz.

Fakat özellikle genç hastalar, enerjileri dolayısı ile daha aktiftirler.

Her ne kadar protezlerde kullanılan maddelerin aşınma oranı, neredeyse 0 a kadar indirilmiş olsa da dikkatli olmak gerekir.

Özellikle yüksek yerden atlama, uzun süre ağırlık kaldırma veya ağaç ya da başak bir yere tırmanma gibi durumlarda hastaların protezleri zarar görür. Gelişen teknoloji ile birlikte metal ve polietilden elde edilen protezlerin ömürleri 20 yıla kadar uzamıştır.

Fakat yine de bu durum hastaların protezlerinde tehlike barındırır. Protez, zorlanma sebebiyle aşındıysa veya enfeksiyona uğradıysa Revizyon işlemine gidilmesi gerekir.

Protez harici olarak hastaların dikkat etmesi gereken diğer konu kan pıhtılaşmasıdır.

Hastalar ne kadar hareket ederlerse, ameliyat sonrası kan pıhtılaşması riski de o kadar düşmektedir. Özellikle ameliyat sonrasında emboli çorap kullanımı son derece önemlidir. Genellikle hastalara ilk 2 hafta boyunca emboli çorap kullanımı zorunlu olur.

2 haftalık sürenin sonunda ilk yaraların açılmasıyla birlikte, emboli çoraplar da çıkartılır. Bu dönemde hastaların dizlerinde bir hassasiyet oluşması çok normaldir. Bu durumda hastalar endişelenmemeli tedavilerine kaldıkları yerden devam etmeleri gerekmektedir.

Son Yazılar

Omuz Sıkışması Nedir?
By: 8 Ocak 2024
Yaşlılarda Kemik Erimesi
By: 25 Aralık 2023
Kalça Eklemi Kireçlenmesi
By: 19 Aralık 2023
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı
By: 13 Aralık 2023