Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalıdır?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Hasta, diz protezi ameliyatı sonrası bazı durumlarda acı hissedebilir.
İleri derecede aşınmış diz eklemi hastada diz ağrılarına neden olmaktadır. Hasar gören, fonksiyon kaybına ve inflamasyona neden olan diz ekleminin tedavisinde diz protezinden yararlanılır.
Günümüzde hemen hemen her yaştan hastaya uygulanabilen diz protezi hastanın yaşamış olduğu diz ağrılarının sona ermesine olanak sağlamaktadır.
Yazı İçeriği
Diz Protezi Ameliyatı Aşamaları Nelerdir?
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen diz protezi ameliyatı, kıkırdak ve kemiğin yıpranmış olan yüzeylerinin belirlenerek bu bölgelere protez yerleştirilmesi işlemini kapsamaktadır.
Diz protezi ameliyatı esnasında hasar gören diz eklemlerine yapay protezler yerleştirilir. Hastanın vücuduna uygun olacak şekilde hazırlanan diz protezleri vücuda zarar vermeyen titanyum, kobalt, krom gibi alaşımlardan oluşmaktadır.
Diz protez ameliyatı süresi hasar gören diz ekleminin aşınma durumuna ya da ameliyatı gerçekleştirecek uzman ortopedi cerrahının tecrübesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Genel itibarıyla diz protez ameliyatları süresi 1.5 – 2 saat arasında gerçekleştirilir.
Hastanın genel sağlık durumunun uygun olması ve ameliyatı gerçekleştiren uzman ortopedi cerrahının onay vermesi halinde aynı anda çift taraflı diz ameliyatı yapılabilmektedir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Diz protezi ameliyatı sonrası birçok hasta yaşanan süreci merak etmektedir. Diz protezi ameliyatı sonrası ilk hasta hareketliliği ameliyatın ardından hastanede uzman hekim ve fizyoterapist eşliğinde gerçekleştirilir.
Hastaların taburcu olması ardından hareket etmesi ve protezini çalıştırması önemlidir. Hastanın proteze uyum sağlayabilmesi için bu işlem gerçekleştirilmektedir.
Daha sonraki süreçte diz protezi ameliyatı olan hastaların, protez üzerinde aşırı baskı yaratacak hareketlerden kaçınması gerekir. Yüksek bir yerden atlama ya da aşırı kilo alma proteze zarar verebilir.
Hastaların taburcu edilmesinin ardından ameliyatı gerçekleştirilen uzman hekim tarafından hastaya evde yatmaması, koltukta oturması önerilir. Aynı zamanda hastalar düzenli hareket ederek dizdeki protezin çalışmasını sağlamalıdır.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Diz protezi ameliyatı sonrası taburcu olan hastaların uyması gereken belirli kurallar bulunmaktadır. Hastaların, kan sulandırıcı ilaçlarını uzman hekim tarafından belirtildiği şekilde düzenli olarak kullanması önemlidir.
İlaçların düzenli ve doğru şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda ameliyat sonrası rutin kontrollerin de aksatılmaması şarttır.
Diz protezi ameliyatı olan hastaların, fizik tedavi uzmanlarının önerdiği şekilde egzersizlerine devam etmesi gerekir.
Erken dönemde hasta hareketliliğinin sağlanması sağlıklı bir iyileşme sürecinde rol oynayan önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Diz Protezinin Gevşemesi
Diz protezinde gevşeme ya da protezin yerinden çıkması durumu diz protezi ameliyatı sonrası ya da kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde ortaya çıkabilir.
Diz protezinin gevşeme ya da protezin yerinden çıkması durumunda vakit kaybedilmeden uzman hekime başvurulmalıdır.
Diz protezi gevşemesi ya da çıkma belirtileri arasında, dizde kronikleşen ağrı, diz bölgesinde şişlik oluşumu, yürürken ya da dizi hareket ettirirken ses duyma gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır.