Diz Protez Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Hastalar diz protez ameliyatı sonrası, enfeksiyon riskine karşı önlem almalı ve doktor tarafından verilen ilaçları doğru ve düzenli şekilde kullanmaları oldukça önemlidir.
Diz protez ameliyatı sonrası taburcu olan hastalar pansuman, ilaç kullanımı ve hareket kısıtlılığı konusunda dikkatli olması gerekir.
Diz Protezi Neden Ve Nasıl Yapılır?
Diz protezleri, genellikle diz kireçlenmelerinde kullanılan tedavi yöntemidir. İstirahat etmek, fizik tedavi, baston kullanımı , eklem içi enjeksiyonlar, haplar kullanılmasına rağmen hastanın şikayetleri geçmez.
Diz eklem kıkırdağının ileri derecede bozulması ile diz kireçlenmesi meydana gelmektedir. Kireçlenme, dizde bulunan 3 bölgede gelişmektedir.
Diz protezi ameliyatı esnasında bu 3 bölge çıkarılır ve yerine protez takılır. Diz protezi, içinde metal ve polietilden elde edilen madde ile yapılmaktadır.
Ameliyat sürecinde öncelikle uygun anestezi yöntemi belirlenir. Daha sonra dizin ön kısmından bir kesi açılır. Buradan protezin uygulanacağı 3 bölgeden ince bir kemik tabakası alınır.
Daha sonra uygun protez parçaları seçilir ve polimetil metakrilat veya kemik çimentosu olarak da bilinen dolgu maddesi ile hazırlanan kemik yüzeyine tutturulur.
Protez yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra açılan kesiye içten dikiş atılır. ardından ameliyat işlemi sonlanır.
Diz Protez Ameliyatı Sonrası ve Fizik Tedavi
Genellikle ameliyat 1-2 saat arası sürmektedir. Ameliyattan sonra ağrı kontrolü sıklıkla yapılmaktadır.
Bu durumda çoğunlukla epidural olarak ( belden yerleştirilerek) veya damar yolu ile ilaç veren pompalar kullanılmaktadır.
Ameliyattan sonraki gün yürüteç yardımı ile hasta yürütülmeye başlanır. Oda ve koridorda rahatça yürümeye başladığınız takdirde taburcu olabilirsiniz. Bu süreç, hastadan hastaya değişim göstermektedir.
Fakat genel ortalama 3 gün ile 7 gün arasındadır.
Protez ameliyatı sonrası fizik tedavi programına sadık kalmak, hastaların iyileşme sürecini kolaylaştırır. Bu nedenle ameliyattan sonra fizik tedaviye önerilen şekilde başlamak gerekir.
Fizik tedavi programının yapılmaması, protez uyumunu azalttığı gibi hastanın hareket etmekte zorlanmasına da neden olabilir.
Diz protez ameliyatı sonrası fizik tedavi egzersizleri ortalama bir ay boyunca devam eder. Evde yapılan fizik tedavi hareketlerinde dizlerin zorlanmamasına dikkat etmek şarttır.
Aynı şekilde yürüme, oturma, kalkma gibi hareketlerde de ameliyatlı dizin zorlanmaması oldukça önemlidir. Dizin zorlanması protezin kaymasına ya da yerinden çıkmasına neden olabilir.
Diz Protez Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Bakım
Cerrahi operasyonlardan sonra vücudun güçlenmesini sağlamak için beslenme düzenine dikkat edilmesi önemlidir.
Kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan gıdalarla beslenmek iyileşme sürecinin hızlanmasına katkıda bulunur.
Diz protez ameliyatı sonrası hastaların ilaç kullanımına dikkat etmesi, fizik tedavi egzersizlerini aksatmaması ve sağlıklı beslenmeye önem vermesi hastaların günlük yaşamına dönmesini kolaylaştırır.
Hastalar bu süreçte kilo almamaya özen gösterip, varsa fazla kilolarından da kurtulmayı hedeflemelidirler.
Hastalar, enfeksiyon riskine karşı da dikkatli olmalıdırlar. Ameliyat öncesinde bir enfeksiyon var ise bunu mutlaka doktoru ile paylaşmalı, gerekirse enfeksiyon kurutucu ilaçlar ile hasta desteklenmelidir.
Ameliyat sonrası herhangi bir enfeksiyona maruz kalınması durumunda uzman hekime haber verilmelidir.