Diz Protez Ameliyatı İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Sıkça adını duyduğumuz diz protez ameliyatı  nedir? Hangi durumlarda yapılması önerilir biliyor musunuz? Peki ya diz protez ameliyatı sonrası iyileşme nasıl olur?

Bütün sorularınızın yanıtını Ortopedi ve Travmataloji uzmanı Prof. Dr. Fahri Erdoğan veriyor..

Diz Protez ameliyatı

Diz Protez Ameliyatı Nedir?

Vücudumuzda belki de en aktif olarak kullanmış olduğumuz uzuvumuz bacaklarımızdır.

Günlük hayatın koşuşturmacasında ya da otururken dahi çalışmaya devam eder. Bu da onun kolayca yıpranmasına ve zarar görmesine olanak sağlar.

Diz protezi ameliyatları da, bacak eklemimizden en önemlisi olan dizlerin hasar görmesi durumunda yapılır.

Çoğunlukla eklem kireçlenmesi ya da yüksek enerjili kazalar sonucu meydana gelen travmalarla alınan, büyük hasarların tedavisinde  kullanılır. Bu tür hastaların en büyük şikayetleri ağrı ve yürümede zorluktur.

Yürümede zorluk, günlük hayatı çok fazla etkilediği ve kişilerin günlük yaşamını engellediği takdirde ameliyat konusu gündeme gelir.

Öncesinde çeşitli ilaç ve tedavi yöntemleri kullanan, fakat sonuç alamayan hastaların son çaresidir. Çoğunlukla ameliyat sonrası hastaların şikayetleri son bulur.

Diz Protez Ameliyatı Sonrası Dönem

Hastaların bu dönemde, her ameliyat sonrası gibi dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Örneğim hayatına belirli spor ve egzersizleri getirmeli, belirli oranda tehlike arz edenleri de çıkarmalıdır.

Düzenli olarak yürüyüş yapmalı ve sağlıklı beslenmelidir. Protezler her ne kadar günümüz teknolojisiyle gelişime uğramış olsalar da yine de dikkat edilmesi gerekir.

Bilinenin aksine diz protezleri sizlere herhangi bir hareket kısıtlaması yapmaz. Fakat diz protez ameliyatı sonrası bazı hareketlerden kaçınmanız gereklidir.

Bunun sebebi, protezlerin ömrünü kısaltacak veya revizyon işlemime götürecek davranışlardan kaçınmaktır. Protez çıktığı takdirde hastanın ilk günkü şikayetleri geri gelecektir.

Öncelikle dinmek bilmeyen bir ağrı, acı ve şişlik gözükecektir. Bu durumda; 2-3 saat ara ile soğuk buz kompresi uygulamak ağrının azalmasına olanak sağlayacaktır.

Ağrı oluşmaması için yapmamanız gereken hareketlerden kaçınmanız gereklidir. Diz protezi revizyon işlemi normal ameliyat sürecine kıyasla daha zordur. Yapılan işlemler sırasında önceki protez parçaları çıkartılır.

Temizlenmesi gerekiyorsa temizlenir. Değişmesi gerekiyorsa değiştirilir.

Sadece bu da değil, protez iltihaplandıysa da revizyon işlemine gidilir. Bu ameliyat sonrasında da yine aynı kurallara uyulması gerekir.

Diz Protez Ameliyatı İyileşme

Nelere Dikkat Edilmeli?

Diz protezi ameliyatı olan hastalar uymaları gereken kurallara uydukları takdirde hızlıca iyileşme gösterebilirler. Bunun için;

  • Düzenli yürüyüşler ve merdiven inip çıkma hareketleri yapılması,
  • İlaçlarını düzenli alması ve fizik tedaviyi aksatmaması
  • Doktor kontrollerini aksatmaması,
  • Varsa fazla kilolarından kurtulması
  • Bol Bol hareket edip sağlıklı beslenmesi

gereklidir. Bunların yanı sıra ameliyat sonrası kesinlikle dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır. Bunlar kısaca; hasta varis çoraplarıyla 2 hafta kadar durması ve 2 hafta  kadar duş almaması gerekir.

Kan dolaşımını canlı tutmalı, kendi işlerini kendisi yapmaya odaklanmalıdır.

Ameliyat düşük riskli bir ameliyattır. Ameliyat öncesinde hastanın geçmişi incelenip olası bütün tedbirler alınmaktadır. Enfeksiyonu olan hastalar ameliyat edilmezler.

Ameliyat sonrasında da hastalar ne kadar çabuk hareket etmeye başlarlarsa, o kadar çabuk protezlerine alışabilirler.

Hastalar hareket ettikleri müddetçe kan dolaşımları aktif olur. Aktif bir kan dolaşım sistemi demek, hızlıca iyileşme demektir. Hastalarımız için de isteğimiz bu şekildedir. Hastalar hızlıca iyileştikleri takdirde sağlıklarına da hızlıca dönmüş olurlar.

Son Yazılar