Diz Osteotomisi
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Categories:
Osteotomi kelime anlamı olarak “kemiğin kesilmesi” durumunu ifade eder. Diz ve bacak kemikleri olması gerektiği şekilde hizalanmadığında osteoartrit gelişebilir.
Osteoartrit dizin iç (medial) veya dış (yan) tarafına fazladan stres uygular. Zaman geçtikçe fazla basınç nedeniyle kemikleri koruyan eklem kıkırdağı tahrip olabilir. Bu durumda dizde ağrıya neden olur.
Diz osteotomisi ile tibia veya femur kesilir ve daha sonra diz eklemi üzerindeki basıncı hafifletmek için yeniden şekillendirilir.
Yazı İçeriği
Diz Osteotomisi Nedir?
Diz ekleminin hizalanmasındaki bozukluklar travmalara bağlı olarak oluşabileceği gibi doğuştan da meydana gelebilir. Bu durumunun düzeltilmesi için hastaya diz osteotomisi uygulanır.
Yapılan bu çalışma, dizin sadece bir alanında artrit hasarının olması durumunda uygulanmaktadır.
Bu işlem sayesinde hasarlı diz ekleminin üzerindeki vücut ağırlığı azalmaktadır. Genellikle uzman ortopedi cerrahları tarafından total diz replasmanı yapılacak hastanın yaşının çok genç olması durumunda bu cerrahi yönteme başvurulur.
İşlem sonrasında sağlık bir dizde kaygan kıkırdak, karşı karşıya olan kemik uçlarının rahat edebilmesini sağlar.
Diz ve bacak kemiklerinin düzgün hizalanmaması durumunda ortaya çıkan diz kireçlenmesi yumuşak eklem kıkırdağını yıpratabilir. Bu nedenle hastanın vakit kaybetmeden alanında uzman ortopedi cerrahına muayene olması gerekmektedir.
Diz osteotomisi eklemin hasarlı tarafının ağırlığını değiştirerek, ağrısını hafifletebilir ve artritik bir dizdeki işlevi önemli ölçüde iyileştirebilir.
Avantajları Nelerdir?
Diz ekleminin ömrünü uzatmayı hedefleyen diz osteotomisi diz anatomisini koruyarak birkaç yıl eklem replasmanı ihtiyacını geciktirmektedir. Diz osteotomisinin sağladığı bir diğer avantaj ise hastanın fiziksel aktivitelerinde herhangi bir kısıtlama olmamasıdır. Diz osteotomisinde amaç yetersiz diz hizasını düzeltmek, dizi artritik kısmından daha sağlıklı bir alana transfer etmektedir.
Tedavisi Nedir?
Diz eklemi üzerindeki fazla basıncı hafifletmek için diz ve bacak kemiklerinin düzgün şekilde hizalanması gerekir.
Diz osteotomisinde, tibia (shinbone) veya femur (uyluk kemiği) kesilmek suretiyle hizalanan kemikler, kıkırdaktaki basıncı da ortadan kaldırmış olur. Diz osteotomisi, hastanın diz ekleminin sadece bir tarafına zarar veren erken evre osteoartriti olduğunda uzman ortopedi cerrahları tarafından yapılır.
Genellikle total diz replasmanı yapılması için çok genç olan hastalara uygulanır. Bu işlem, genel anestezi ya da spinal anestezi ile yapılır. Ameliyat sonrası bacaklarda kan pıhtılaşmasını önlemek amacıyla hastaya birtakım uygulamalar gerçekleştirilir.
Kemik parçalarını yerinde tutmak için plakalar veya vidalar gibi bağlama cihazları, kompresyon çorapları ve ritmik olarak bacakları sıkıştıran hava dolu tüpler uygulanmaktadır.
Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirli bir süre hasta hastanede gözetim altında kalmaktadır. Kemiğin düzgün iyileşmesi için hasta koltuk değneği kullanmalıdır.
Rehabilitasyon süresi hastaların bünyesine göre değişiklik gösterse de genel itibarıyla altı ay sürmektedir. Bu süre zarfında diz hareket aralığını artırmak, uyluk kaslarını güçlendirmek için çeşitli egzersizler yapılmalıdır.