Diz Bursiti Nedir?
By: Prof. Dr Fahri Erdoğan
Kategoriler
Diz bursiti, diz ekleminin yakınında bulunan küçük sıvı dolu kese (bursa) iltihabıdır. Bursalar, kemikleriniz ile eklemlerinizin yakınındaki tendonlar, kaslar ve cilt arasındaki sürtünmeyi engellemektedir.
Dizde yer alan bursalardan herhangi biri iltihaplanabilir ancak bu rahatsızlık en sık diz kapağı üzerinde veya diz ekleminin altındaki iç tarafta görülmektedir. Diz bölgesinde ağrı, yürümede zorluk en büyük belirtileri arasında yer almaktadır.
Yazı İçeriği
Diz Bursitinin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Diz ekleminin aşırı kullanılması ya da dize dışarıdan alınan keskin bir darbe semptomların hızla ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ancak çoğu vaka sert yüzeylerde çok fazla diz çökmesi gerektiren işlerde ortaya çıkan bursa sürtünmesi ve tahrişinden kaynaklanır.
Bu nedenle semptomlar genellikle yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir. Bursitiin oluşmasına etki eden risk faktörlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Özellikle sert yüzeylerde diz çökmek,
- Dize uygulanan sık ve sürekli basınç,
- Aşırı kullanım ya da yorucu aktiviteler,
- Dize doğrudan alınan darbe,
- Bursalardaki bakteriyel enfeksiyon,
- Dizde osteoartrit, romatoid artrit veya gut gibi hastalıkların ortaya çıkması da diz bursiti risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Diz Bursiti Belirtileri Nelerdir?
Diz kemiğini çevreleyen tendonların ya da kaslardaki sıvı dolu kesenin iltihaplanması durumunda ortaya çıkan belirtileri etkilenen bölgeye, iltihaplanmaya neyin neden olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Genel olarak, dizin etkilenen kısmı üzerine baskı uyguladığında sıcaklık, yumuşaklık hissi oluşmaktadır.
Ayrıca diz bursiti rahatsızlığında; dizde şişkinlik görülmesi, hareket ederken hatta dinlenirken dizde hissedilen ağrı gibi semptomlar diz bursiti belirtileri arasında gösterilebilir. Diz bursiti belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Diz bölgesinde şiddetli ağrı oluşması,
- Diz hareketlerinde kısıtlılık, hareketlerde azalma,
- Yürümede zorluk yaşanması,
- Sıcaklık artışı ile birlikte kızarıklık ve iltihaplanma da diz bursiti semptomlarındandır.
Teşhisi Süreci
Teşhis ve tedavi yöntemleri arasında öncelikli olarak uzman ortopedi cerrahının hastayı fiziksel olarak muayene etmesi gerekir. Fiziksel muayenenin yanı sıra hastaya bazı kan tahlilleri de uygulanır.
Çeşitli görüntüleme teknikleri ile hastalığın derecesi gözlemlenir. Yapılan tüm uygulamalar sonrasında teşhisin konulması ardından tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Tedavide dizin dinlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle basınca neden olacak hareketlerden kaçınılması amacıyla hastaya atel gibi destekler uygulanabilir. Buz uygulaması iltihap ve şişkinlik için gereklidir.
Diz bölgesine günde iki ya da üç kez ortalama 15 dakika buz uygulaması hastanın iyileşme sürecine olanak sağlayacaktır.
Diz bölgesindeki kasların güçlendirilmesi amacıyla hastaya fizik tedavi egzersizleri de uygulanmaktadır. Fizik tedavi uygulamaları, diz bölgesindeki ağrıyı azaltabilir.
Ayrıca hastaya ilaç tedavisi de gerçekleştirilir. Analjezik ve antienflamatuvar ilaçlardan yararlanılır. Hastanın tedaviye cevap vermeyip iyileşmemesi durumundaki vakalarında bursektomi yani bursanın bütünün çıkarılması gerekli olabilir.