Diz Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Diz Ağrısı Sebepleri

Günlük yaşamımızda birçok hareketi gerçekleştirmemize olanak sağlayan diz eklemlerimiz karmaşık bir yapıya sahiptir. Diz ekleminde ağrıya neden olabilecek birçok faktör bulunur.

Genellikle ileri yaş hastalarda ortaya çıkan diz ağrıları travma sonucu genç yaştaki hastalarda da görülebilir. Genç yaştaki hastalarda diz ağrısı sebepleri dize dışarıdan alınan darbeler, ani hareketlerin yapılması, dizi aşırı zorlama sonucu meydana gelebilir. İleri yaş hastalarda görülen diz ağrısı sebepleri arasında en yaygın osteoartrit görülmektedir. Osteoartrit, halk arasında kireçlenme olarak bilinmektedir.

Diz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diz ağrıları yürürken, merdiven çıkarken zaman zaman hissedilen ağrılardır. Dizde oluşan ağrıların birden fazla sebebi olabilir. Eklemin aşırı zorlanması, daha önceden yapılmamış hareketlerin ilk kez denenmesi dizde ağrıya sebep olabilir. Bu ağrılar kendiliğinden iyileşebilir.

Ancak ağrının uzun süre iyileşmemesi, ağrının kronik hale gelmesi durumunda vakit kaybedilmeden alanında uzman ortopedi cerrahına danışılmalıdır. Diz ağrıları belirtileri ağrı ile birlikte farklı semptomlarda gösterebilir. Dize dokunma ile birlikte ağrı artabilir, ağrı haricinde diz bölgesinde şişlik, kızarıklık, morarma gibi durumlarda görülebilir. Diz ağrısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Eklemde şişlik ve kızarıklık oluşması,
  • Hastanın eklemi hareket ettirmede zorluk yaşaması,
  • Hastanın dinlenmesine rağmen şiddetli diz ağrılarının devam etmesi gibi durumlarda vakit kaybedilmeden ortopedi cerrahına danışılmalıdır.

İleri Yaşta Görülen Diz Ağrısı Sebepleri

Diz Ağrısı Sebepleri

Yaşlanmaya bağlı olarak vücudumuzda birtakım hasarlar meydana gelebilir. Dışarıdan alınabilecek en ufak bir darbe ya da ani bir düşme kemiklerimizde, eklemlerimizde hasara sebebiyet verebilir.

Bu nedenle ileri yaş hastalarda diz ağrılarına sıklıkla rastlanmaktadır. Diz ağrısı sebepleri arasında diz eklemini inciten egzersizlerin yapılması, dizi aşırı derecede zorlama, diz eklemi içindeki menisküsün yaş ilerledikçe yıpranması sonucu diz ekleminde yaşanan ani bükülme, kilitlenme ve menisküs yırtılmasına sebep olabilir.

Menisküs yırtılması da dizde ağrıların oluşmasına etki eder. İleri yaş hastalarda görülen diz ağrısı sebepleri arasında yer alan osteoartrit aşırı kilolu hastalarda ortaya çıkmaktadır. Diz eklem kıkırdağının aşırı derecede yıpranması sonucu diz ağrıları oluşur. Diz ağrılarına neden olan diğer etkenler arasında eklem içi kanamalar, osgood- schlatter hastalığı, gut hastalığı da yer almaktadır.

Diz Ağrısında Teşhis Nasıl Konulur?

Hastanın dinmeyen diz ağrılarının kronikleşmesi ve beraberinde başka semptomlarında ortaya çıkması durumunda vakit kaybedilmeden ortopedi hekimine danışılması gerekir. Hekim tarafından öncelikli olarak hastaya fiziksel muayene yapılmaktadır. Hekim, diz ekleminin çeşitli yerlerine baskı uygulayarak muayeneyi gerçekleştirir.

Ardından çeşitli görüntülenme tekniklerinden yararlanılarak dizin mevcut durumu görüntülenir. Bu görüntüleme ile kemik ve eklemler, kıkırdaklar, tendonlar, kaslar ve bazı kan damarları detaylı bir şekilde incelenir. Ek olarak hekimin gerekli görmesi durumunda hastaya kan testleri de yapılmaktadır. Yapılan tüm testlerin sonucunda diz ağrısı sebepleri tespit edilir ve bu sorunun giderilmesi için tedavi yöntemi belirlenir.

Diz Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diz Ağrısı Sebepleri

Diz ağrısı tedavi yöntemleri hastanın dizinde ağrıyı oluşturan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hastanın diz ağrılarını dindirmek için ideal kilolarına ulaşması sağlanır. Aşırı kilolu olan kişilerde, dize binen yük fazla olduğu için diz ağrıları oluşabilmektedir.

Diz ağrılarının tedavisinde hekim muayenesi sonrasında fizyoterapist eşliğinde hastaya fizik tedavi egzersizleri uygulanmaktadır. Hastanın yaşamış olduğu şiddetli diz ağrılarını gidermek için ağrı giderici ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca çeşitli enjeksiyonlar ile hastanın diz ağrıları hafifletilmeye çalışılır.

Hastaya uygulanan tüm cerrahi işlem dışı tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda ortopedi cerrahı tarafından hastaya cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Hastaya gerçekleştirilen cerrahi tedavi yöntemlerinden bazıları; diz protezi ameliyatı  ve artroskopi ameliyatıdır. Hastaya uygulanacak tedavi yöntemine detaylı araştırmalar ve tanı testleri sonucunda karar verilmelidir.

Diz Ağrısı Nasıl Önlenir?

Diz Ağrısı Sebepleri

Farklı nedenlere bağlı olarak dizlerinde ağrı hisseden hemen hemen her yaş grubundaki hasta diz ağrılarını önlemenin yollarını aramaktadır. Genç yaş hastalarda diz ağrılarının tekrarlanamaması için dizi zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Spor öncesi muhakkak esneme hareketleri yapılmalıdır.

Çarpma, düşme, yaralanma sonucu oluşan ve uzun süreli olarak dinmeyen diz ağrılarının tedavisinde hasta sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. İleri yaş hastalarda görülen diz ağrılarının dindirilmesi için hastaya çeşitli ağrı giderici ilaçlar, fizik tedavi egzersizleri ya da çeşitli enjeksiyonlar yardımıyla önlem ve tedavi gerçekleştirilir. Uygulanan tüm tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı, hastanın diz ağrılarının dinmediği durumlarda uzman ortopedi cerrahının gerekli görmesi durumunda cerrahi müdahale başvurulur.

Son Yazılar