Dirsek Artroskopisi Nedir?

Minimal invaziv bir cerrahi yaklaşımdır. Dirsek eklemi için kullanılan bu prosedüre dirsek artroskopisi denir. İşlemde, küçük bir kamera (artroskop) ve özel cerrahi aletler bulunur. Bu aletler dirsek eklemindeki sorunları tanımlamak ve tedavi etmek için kullanılır. Artroskopinin avantajları arasında daha az doku hasarı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci bulunmaktadır. Bu yöntem, dirsek eklemine yönelik çeşitli rahatsızlıkların teşhis ve tedavisinde etkili bir seçenek sunar.

Dirsek Artroskopisi Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

Dirsek Artroskopisi Nedir?Sağlık geçmişinizi ve kullanmakta olduğunuz ilaçları detaylıca doktorunuzla paylaşın. Özellikle kanı incelten ilaçlar, bazı kalp ilaçları ve ağrı kesiciler gibi ilaçlar işlem öncesi durdurulabilir. Uygulama çoğu zaman genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle, yöntemden en az 8 saat önce hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenir. Sigara ve alkolün, cerrahi iyileşmeyi etkileyebileceği bilinmektedir. Mümkünse, operasyondan en az bir hafta önce bunları bırakmayı düşünün.

Dirsek artroskopisi işlemine başlamadan önce grip ve başka bir hastalık geçiriyorsanız, doktorunuzla iletişime geçin. Bu durum, prosedürün ertelenmesine neden olabilir. Doktorunuz, ameliyattan önce ve sonra bazı fizyoterapi egzersizleri önerilebilir. Bu egzersizler, operasyon sonrası iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

İşleminizin gerekli tüm sağlık sigortası dökümanlarını ve planlamalarını önceden hallettiğinizden emin olun. Öncesinden duş almanız ve bölgeyi temizlemeniz istenebilir. Genel olarak operasyon sonrası araba kullanmanız tavsiye edilmez. Dolayısıyla, tedavi öncesi ve sonrası ulaşımınızı planlamak önemlidir. Her durum farklıdır. Dirsek artroskopisi ameliyatına hazırlanırken dikkat edilmesi gereken faktörler bulunur . Bu nedenle, her zaman doktorunuzun talimatlarına uymak en iyisidir.

Dirsek Artroskopisi Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Hasarlı kıkırdak ve kemikleri çıkarmak için kullanılabilir. Ancak, ileri derecede osteoartrit bulunan hastalar olabilir. Bu hastalara protez gibi daha büyük bir operasyon gerekir. Romatoid artrit, eklemlerde iltihaplanma, hasara neden olan bir otoimmün hastalıktır. Operasyon, iltihaplı dokuyu çıkarmak için kullanılabilir. Dolaşan serbest cisimler (örneğin, kırılmış kemik veya kıkırdak parçaları) ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olabilir. Bu parçaları çıkarmak için kullanılabilir. Epikondilit, yaralı alanın etrafındaki tendonların aşırı kullanılmasından kaynaklanır.

Hasarlı tendonları onarmak için kullanılabilir. Yaralanma veya hastalık sonucunda sertleşme olabilir ve hareketi kısıtlanabilir. Bu yöntem, hareket ettirmeyi zorlaştıran skar dokusunu çıkarmak için kullanılabilir. Ligamentler (eklemleri bir arada tutan bantlar) yırtılabilir veya zayıflayabilir. Fraktürler bazen, bir kırığın tam olarak iyileşmesini sağlamak için gerekebilir. Bu durumlar, dirsek artroskopisi için potansiyel endikasyonlardır. Ancak, her durum farklıdır. Her hasta en uygun prosedürü belirlemek için bir doktor ile görüşmeli ve gereken değerlendirme yapılmalıdır.